- GMAT, dünya çapında lisansüstü işletme programlarına kabul için gerekli olan, çoktan seçmeli, bilgisayar üzerinden ve bilgisayara uyarlanabilir standart bir sınavdır.
- ABD vatandaşı olmayan ama ABD’de üniversite okumak isteyen öğrencilerin lisans başvurularında gerekli olan testtir.
- MBA.COM tarafından düzenlenen, Amerika içinde 4000'den fazla kolej ve üniversitelerde geçen bu sınav, ayrıca dünya genelinde ise 85'ten fazla ülkede kabul edilmektedir.
- ABD’de üniversite okumak isteyen ama ABD vatandaşı olmayan öğrenciler.
- Kabul edilen ülkelerde o ülkenin vatandaşı olmayan ama orada lisansüstü eğitimi almak isteyen öğrenciler,
- Türkiye'de Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ, Hacettepe, İTÜ, ve Koç Üniversitelerine gibi üniversitelerin lisansüstü eğitimi için. Türkiye’de okuyacak Türk öğrenciler için ise bu sınavın geçerliliği yoktur.
- GMAT sınavı sınav merkezlerinde online olarak yapılmaktadır.
- GMAT içeriği, ikisi ayrı olarak puanlanan ancak aynı zamanda bileşik puanınızı oluşturmak için birleştirilen dört puanlı test bölümüne ayrılmıştır:
- 1. Analitik Yazma Değerlendirme
- 2. Entegre Akıl Yürütme
- 3. sayısal
- 4. Sözlü
- GMAT sınavına girenler, GMAT sınav bölümlerine girecekleri sırayı seçebilirler.
- Analitik Yazılı Değerlendirme (AWA) Tek zamanlı görev: “Bir Argümanın Analizi” zaman: 30 dakika puan aralığı: 0 ila 6. Analitik Yazma Değerlendirmesi veya “deneme” bölümü, işletme okullarının yazma becerilerinizi analiz etmesine yardımcı olur. Ayrı olarak puanlanır ve AWA puanınız 200-800 puan puanınızı oluşturmak için kullanılmaz. Denemeler, not veren ve bir bilgisayar derecelendirme sistemi tarafından puanlanır ve iki puanın, nihai puanınız için ortalaması alınır. Yazma göreviniz için, Sözlü bölümdeki Eleştirel Akıl Yürütme sorusunda bulacağınız paragrafa benzer kısa bir argümanla karşılaşırsınız. Konuyla ilgili kendi bakış açınızı sunmanız istenmez; bunun yerine, yazarın argümanını eleştirmekle, yazarın kanıtlarının sağlamlığını ve akıl yürütmesini analiz etmeniz istenir.
- Entegre Muhakeme (reasoning): Çok Kaynaklı Akıl Yürütme soruları, Grafik Yorumlama soruları, İki Parçalı Analiz soruları, Tablo Analiz soruları, Toplam 12 soru (birçoğu birden fazla bölümden oluşur), Zaman: 30 dakika, Puan aralığı: 1-8.
- GMAT Kantitatif bölümü, aritmetik ve sayı özellikleri, cebir ve geometri dahil olmak üzere temel matematik kavramlarına ilişkin içerik ve analitik bilginizi test etmek için tasarlanmıştır. Bu bölüm iki soru türünden oluşmaktadır:
VERİ YETERLİLİĞİ: Veri Yeterliliği soruları bir soru ve iki veri ifadesinden oluşur. Göreviniz, ifadelerin soruyu cevaplamak için yeterli veri sağlayıp sağlamadığını belirlemektir. Bu soru türü, sorunu çözmek için hangi bilgilere ihtiyaç duyacağınızı hızlı bir şekilde belirlemenizi ve yanıt seçeneklerini etkin bir şekilde ortadan kaldırmanızı gerektirir.
PROBLEM ÇÖZME: Problem Çözme, klasik standartlaştırılmış bir test sorusu türüdür. Size bir soru ve beş olası cevap seçeneği sunulacak. Problem Çözme soruları, eleştirel düşünme becerilerinizi test etmek için lise düzeyinde matematikten cebire ve düzlem geometrisine kadar kullanır.
ÖZET: 14–15 Veri Yeterliliği soruları, 16–19, Problem Çözme soruları, Toplam 31 soru, Zaman: 62 dakika, Puan aralığı: 0 ila 60. - GMAT Verbal bölümü, standart yazılı İngilizce bilginizi, argümanları analiz etme becerinizi ve eleştirel okuma yeteneğinizi test etmek için tasarlanmıştır. Bu bölümde üç soru tipi göreceksiniz: Eleştirel Akıl Yürütme: bir eylem planı formüle etmenin yanı sıra argüman oluşturma ve değerlendirme ile ilgili becerileri test eder. Size kısa bir argüman veya bir dizi ifade ve bununla ilgili bir soru sunulacak. Eleştirel Akıl Yürütme sorularında başarılı olmak, argümanların yapısını anlamayı ve kanıtlar ile sonuçlar arasındaki bağlantıların titiz mantıksal analizini gerektirir.
CÜMLE DÜZELTME: GMAT Cümle Düzeltme ‘de genellikle uzun ve karmaşık cümlelerle karşılaşacaksınız. Cümlenin bir kısmının veya tamamının altı çizilecek ve altı çizili bölümün orijinalinden veya dört alternatiften en iyi versiyonunu bulmanız istenecektir. Cümle hata içermeyebilir veya bir, iki veya daha fazla hata içerebilir,
OKUDUĞUNU ANLAMA: Bu sorular, eleştirel okuma becerilerinizi, daha spesifik olarak, ana fikri özetleme, özellikle belirtilen ve yazar tarafından ima edilen fikirler arasında ayrım yapma, bir metindeki bilgilere dayalı çıkarımlarda bulunma, bir pasajın mantıksal yapısını analiz etme ve sonuç çıkarma yeteneğinizi test eder. Yazarın bir konu hakkındaki tonu ve tutumu. Size işletme, sosyal bilimler, biyolojik bilimler veya fizik bilimleri ile ilgili bir konuda akademik bir okuma parçası sunulacak ve bu metin hakkında 3- 4 soru sorulacak.
ÖZET: 12 Okuduğunu Anlama sorusu (yaklaşık), 10 Kritik Akıl Yürütme sorusu (yaklaşık), 14 Cümle Düzeltme sorusu (yaklaşık), 36 toplam soru, Zaman: 65 dakika
- Puan aralığı 200-800 Arasıdır.
- Sözel ve Sayısal puanlar ayrı hesaplanmaktadır.
- Üniversite başvuru koşulları ve bölümlere göre değişmekle beraber, genelde iyi üniversiteler 600 puan ve üzeri talep edilmektedir.
- Genellikle Advanced Level İngilizce dil bilgisi olanlar ortalama 550 puan alır,
- Temel Matematik (Aritmetik, Cebir, Geometri, ve İstatistik) bilgisi olanlar ise ortalama 550 puan alır.
Sınava “mba.com” sitesi üzerinden başvurulur.
- Ankara - YILDIRIM BEYAZIT UNIVERSITY
- Ankara - British Side English Language School
- Ankara - TOBB University of Economics and Technology İstanbul - Pearson Professional Centers
Ücret: 250 dolar (+45 dolar AWA).
Dil kısmı için ortalama 50 saat, matematik kısmı için ise en az 30 saat eğitim alınması önerilir. Kişinin seviyesine göre de değişiklik gösterecektir.
Akademik seviyede kelime bilgisi, C1 düzeyde gramer bilgisi, okuma ve yazma becerisi, matematik bilgisi.
Doğrudan denkliği yoktur.
5 yıl