Ankara Sıhhiye Kurs Merkezi

YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı)

YÖS, Yabancı Uyruklu Öğrenci sınavı Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girmeleri gereken sınavdır.

  • Yabancı uyruklu öğrenciler.
  • Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır.
  • YÖS sınavlarının sonuçlarına göre Türkiye’deki üniversitelere başvuruda bulunabilir ve yeterli puanı alan öğrenciler kayıt yaptırıp öğrenci olmaya hak kazanır.
  • Mavi kartlılar, yabancı uyrukluyken sonradan kazanılan vatandaşlık ile Türk vatandaşlığına geçenler, TC uyruklu olup yurtdışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar, lisenin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkedeki MEB Türk okullarında tamamlayanlar, KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar da bu sınava girebilir.
  • Başvuracak adayların lise veya dengi okullardan mezun olması ya da mezuniyetine bir yıl kalmış olması gerekir.

  • Temel Öğrenme Becerileri Testinden oluşur ayrıca matematik, geometri ve sembolik ifadeler ‘den oluşur.
  • Bazı üniversiteler YÖS Sınavı kapsamında; fizik, kimya, tarih ve coğrafya gibi alanlarda sorulara da yer verirler. Bölümün diline göre Türkçe ya da İngilizce muafiyet sınavı bulunmaktadır.

  • Sınavda 80 soru sorulur. 40 Matematik, 40 Temel Beceriler şeklindedir.(bazı üniversitelerde değişkenlik gösterebilir)
  • YÖS sınavlarında verilen ortalama süre 90 ile 120 dakika arasında değişmektedir. Bir çok üniversitede 90 dakika baz alınmaktadır. Öğrencilerin ortalama bir YÖS Sınav sorusu için 1,12 dakika süresi vardır.
  • YÖS Taban Puanları her üniversite yönetimi tarafından farklı hesaplanmaktadır. Soruların dağılımı ve YÖS Puan değerleri farklılık göstermektedir.

  • YÖS sınavına girecek her öğrenci için üniversiteler resmi internet adreslerinde; sınava girmek isteyen öğrencilerin yerine getirmekle yükümlü olduğu zorunlulukları, sınav başvuru aşamalarını, sınav tarihini ve sınav harç ücretlerini duyururlar.
  • YÖS Sınav başvuruları genellikle Mart – Haziran ayları arasında yapılmaktadır. Bu aylar arasında üniversiteler başvuru tarihleri – sınav tarihleri ve kontenjanlarını açıklamaktadırlar.

  • Bu sınav 2010 yılına kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılmaktaydı, aynı yıl içerisinde ve 2011 yılında alınan kararlarla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarını T.C. üniversiteleri kendi bünyelerinde düzenlemektedirler.
  • Sınav başvurularında her hangi bir sınırlama yoktur. Üniversiteler kendi YÖS Sınavlarını yaptıkları için adaylar tüm üniversitelerin sınavlarına başvurabilirler ve bu sınavlara katılabilirler.

Her üniversite sınav harç ücretini kendi resmi sayfasından duyurur.
YÖS sınav başvuru ücretleri her yıl üniversiteler tarafından belirlenmektedir. Başvuru ücretleri 20 USD ile 100 USD arasında olmaktadır. Uyruk ve Sınav Merkezi olarak ücretler değişiklik gösterebilmektedir.

Kişinin seviyesine göre değişmektedir.

Bölümün diline göre Türkçe ya da İngilizce muafiyet sınavı bulunmaktadır.

Türkiye’deki bazı üniversiteler kendi bünyesinde bu sınavı yapmaktadır.

Türkiye’de üniversitelerin kendi bünyelerinde uyguladıkları YÖS sınav sonuçlarının bazılarının iki yıl bazılarının da bir yıl boyunca geçerliliğini korur. Sınav sonuçları sadece sınavına girilen üniversite bünyesinde geçerli olduğu gibi bazı istisnai durumlar da söz konusu olabilir. Her dönem farklı olmakla birlikte bazı üniversite bölümleri ve birlikleri birbirlerinin yaptıkları sınavları kabul ederler ve aynı YÖS puanıyla farklı üniversite bölümlerine başvuruda bulunabilirler.