Gaziantep Oğuzeli Kurs Merkezi

YDS (Yabancı Dil Sınavı)

  • YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavı ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi bir sınav sistemidir.
  • YDS ve e-YDS olarak yüz yüze ve online olarak iki farklı YDS sınavı düzenlenmektedir.
  • Sınavların arasında online ve yüz yüze yapılması dışında herhangi bir fark mevcut değildir.
  • İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca, İspanyolca,Almanca, Yunanca, Bulgarca ve Farsça dillerinde, toplam 80 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır.

Bu sınavlara; KPSS lise, A grubu, lisans ve önlisans adayları,üniversitenin 3. Veya 4. Sınıf öğrencileri, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doçent ve doktora adayları, sanatta yeterlilik çalışmasına başvurmak isteyenler,tıp veya diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler,yurtdışında yükseköğretim eğitimi tamamlayıp denklik almak isteyenler ya da dil yeterliliği gerektiren özel sektör firmalarında veya bankalarda çalışan personeller başvurabilir.

  • YDS sınavındaki konu dağılımları şu şekildedir ; Kelime Bilgisi (6 soru), Dil Bilgisi (10 soru), Cloze Test (10 soru), Cümle Tamamlama (10 Soru), İngilizce-Türkçe çeviri (3 soru), Türkçe-İngilizce çeviri (3 soru), Okuma Parçaları (20 soru), Diyalog Tamamlama (5 soru), Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma (4 soru), Paragraf tamamlama (4 soru), Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle (5 soru).
  • Genel olarak sınavda kelime kökenleri, edatlar, bağlaçlar, cümle tamamlama, iki dil arası çeviri yapma, paragraf okuma ve yorumlama, yüklem, sıfat cümleciği ve isim cümleciğine yönelik sorular mevcuttur.

  • YDS sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir.
  • Sınavda 80 soru olduğundan her sorunun puanı 1,25 puan değerindedir.
  • Doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının minimum 55, dil tazminatı veya yurtdışı görevi için sınava girenlerin minimum 70 puan almaları gerekmektedir.
  • Sınavda alınan puanlar; A,B,C,D,E olarak harflendirilmektedir.
  • A en yüksek seviye(90-100 arası), C orta seviye (70-79)ve E en düşük seviye olarak adlandırılır (50-59)

Adaylar başvurularını elektronik sistem üzerinden ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya https://ais.osym.gov.tr web sitesi üzerinden yapabilirler.

e-YDS sınavına girmek isteyen adaylar İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan sınav ÖSYM sınav merkezlerinde sınava katılım sağlayabilirler.

Yüz yüze YDS sınavına katılım sağlamak isteyen adaylar ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sayfası) üzerinden sınav yerlerini öğrenip, Sınav Giriş Belgeleri ile birlikte sınavlara katılım sağlayabilirler.

YDS sınav ücreti bu yıl 185 TL olarak belirlenmiştir. Geç başvuru günlerinde ödenen ücretler %50 artırımlı olarak ödenir.

A2 seviyesini bitirmiş öğrenciler için 180 saat, B1 seviyesini bitirmiş öğrenciler için 120 saat, B2 seviyesini bitirmiş öğrenciler için 40 saat idealdir. Fakat minimum B2 seviyesi ve üstü adayların sınava hazırlanması tercih edilir.

B2 ve üstü seviye idealdir.

YDS denklik noktasında temel bazdır.

Sınav geçerliliği 5 yıldır. 5 yıl boyunca puanını kullanmayan adayların dereceleri her 5 yılda bir kademe düşer. (A seviyesindeki aday puanını kullanmadığında 5 yıl sonunda B seviyesine düşer.)